Mens forbrugslån er den mest udbredte lånetype på nettet, er boliglånet det mest anvendte i bankerne.

Nærmest alle danskere har brug for finansiering til boligkøbet og det sker via et lån hos banken og realkreditinstituttet. Vi giver dig alt du bør vide, hvis du er ny på feltet.

Viden om boliglån

Der er særligt tre forhold, hvor boliglånet er anderledes end mange af de øvrige finansieringsløsninger på markedet og disse bør du kende til.

Med sikkerhed i boligen

Det første er, at du altid skal stille sikkerhed i boligen. Banken og realkreditinstituttet skal have en sikkerhed, hvis du kommer i økonomiske problemer og her kan ejendommes værdi anvendes.

Det vil tilmed være fordelagtigt for dig som kunde, da sikkerhed bag, altid fordrer lavere renter og omkostninger. Så det er med til at gøre det billigere samlet set.

Du låner 80 % hos realkreditinstitutterne

Et boligkøb er typisk en stor investering, på over 1 million kroner. Det betyder at størstedelen af beløbet skal søges realkreditinstituttet. Det er meget normalt at landets banker, alle har et fast realkreditinstitut som samarbejdspartner.

Du kan belåne op til 80 % af boligens købsværdi via realkredit og resten skal du selv finansiere – med hjælp fra banken. Du har en egenbetaling på 5 % af boligens værdi.

Det betyder, at køber du et hus der koster 2 millioner kroner, så skal du selv være i stand til at betale mindst 100.000 kr. upfront. Fordelingen ved boligfinansieringen kommer derfor ofte til at ligne følgende:

  • 80 % – realkreditlån
  • 15 % – boliglån
  • 5 % – egenbetaling

Realkreditlånet er altid det billigste, så hvis du har en sund økonomi, kan det være fordelagtigt at betale mere end 5 % selv. Så det fx. er 10 kontra 10 procent, mellem dig og banken.

Totalkredit har lavet en god video, hvor du kan få et nærmere indblik i realkreditlånet:

Ejerbolig vs. Andelsbolig

Sidst er det værd at nævne forskellen mellem ejerboliger og andelsboliger. Det er et helt kapitel for sig selv, men i forbindelse med finansieringen er det særligt vigtigt at vide følgende:

Bankerne kan lave et boligkøbsbevis på ejerboliger, så du kan vise sælger, at du er god for pengene. Det er typisk ikke muligt på andelsboliger, da bankens villighed vil afhænge af den givne andelsboligforening. Her kan du i højere grad være nødsaget til at få udarbejdet tilbud, ud fra hver enkel case.

Find det billigste boliglån

Du bør altid gøre en indsats for at finde det billigste boliglån og her må du ikke stole blindt på din egen bank. Alle banker er i konkurrence med de øvrige pengeinstitutter, så hav øjne og ører åbne.

Du har nemlig muligheden for at sammenligne priser og renter, som i alle andre brancher. Et af de bedste steder at gøre det er via Pengepriser.dk, hvor du kan se udbydernes renter og ÅOP.

Det kan give dig værdifuld viden og et indtryk af, hvilke pengeinstitutter der er gode at forhøre sig hos.